San Bernardino olayından sonra Apple cihazlarının güvenliğini aşmak isteyen FBI, Apple'a bu konuda baskı uygulamayı sürdürüyordu. Ancak son haberlere göre FBI başka bir yol buldu!

İsim:  apple-fbi-davasi.jpg
Görüntüleme: 356
Büyüklük:  88.1 KB (Kilobyte)

FBI, San Bernardino olayında bulduğu iPhone’un kilidini açmak istediği için Apple’dan yardım istemiş, ancak bu bütün Apple kullanıcılarını tehlikeye atacağından, firma bunu reddetmişti. İşler ilerleyince Apple’a Google, Facebook, Microsoft, Samsung, Amazon’dan destek de gelmişti.

Silikon Vadisi’nin gördüğü en büyük olaylarından olması beklenen davada, değişik bir sona varılıyor gibi. Pazartesi günü Apple CEO’su Tim Cook’un yaptığı gizlilik konuşmalarından sonra, Salı günü FBI ile duruşma gerçekleşek şeklinde tarih alındı.

Apple konuşmasının üzerinden daha bir saat bile geçmemişken, Amerika Adalet Bakanlığı, Apple’a FBI’ın bu duruşmayı ertelediğini, çünkü iPhone 5C’yi kırmanın başka bir yolunu bulduklarını söyledi. FBI, bu işlemin ismi belli olmayan üçüncü parti bir yazılım tarafından gerçekleşeceğini söylüyor. Şimdilerde ise bu yazılımın İsrail merkezli olduğuna inanılıyor.

FBI, ciddi baskılarla ve tehditlerle Apple üzerine giderken, diğer firmalardan aldığı destekle onlara direnen Apple, bu savaşı sonuna kadar götürmeye kararlıydı. FBI bu geri adımıyla ortalığı biraz sakinleştirecek. Ancak bu olay, Apple’a “size ihtiyacımız yok, güvenlik sisteminizi her türlü kırabiliriz” demek gibi bir şey olacak.

Apple ile FBI arasındaki resmi dava sonlanıyor olabilir fakat Silikon Vadisi’ndeki firmalar ile emniyet teşkilatı arasında genel bir gizlilik çatışması başlıyor. Eğer FBI, iPhone cihazlarının güvenliğini, Apple’ın yardımı olmadan kırmayı başarabilirse, Apple bir dava açarak bunun nasıl olduğunu açıklamaya zorlayabilir.

Kaynak: SDN