Apple yeni bir dava haberiyle daha teknoloji gündemine oturdu. Caltech tarafından ürettiği telefonlarda kullandığı Wi-Fi teknolojisi için açılan davanın detayları haberimizde!


İsim:  apple-caltech.jpg
Görüntüleme: 73
Büyüklük:  152.5 KB (Kilobyte)
Gün geçmiyor ki teknoloji dünyasının en büyük şirketleri arasında yer alan Apple, yeni bir dava haberiyle daha gündeme gelmesin. Bu kez Caltech tarafından açılan davada, Apple için üretilen telefonlardaki Wi-Fi patentinin ihlal edildiği iddia ediliyor.

Geçtiğimiz perşembe günü açılan davada, iPhone 5'ten bu yana üretilen tüm cihazlarda kullanılan Wi-Fi teknolojisi için patent ihlali yapıldığı ve piyasaya sürülen her ürün için belirli oranda tazminat istendiği bildirildi. Caltech (Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü) kendi patentleri olan 802.11n ve 802.11ac Wi-Fi teknolojileri için belirlenen standartların dışına çıkılamayacağını söylüyor.

Ayrıca Wi-Fi teknolojisinin daha hızlı veri iletişimi yapabilmesi için gerekli olan donanım geliştirmelerine ait patentte 2012 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü tarafından alınmıştı.

-apple-caltech-1png
BROADCOM dava ediliyor


Açılan davada ayrıca, iPhone, MacBook ve diğer Apple ürünlerinde kullanılan Wi-Fi yongalarını oluşturulan Broadcom firması da hedef alınmış durumda. Davanın ana hedefi Apple olsa da, Caltech'in savunduğu patent ihlali her iki firmanın gelirleri için tehdit oluşturuyor.

Üniversiteler genellikle eskiden alınan patentler üzerine dava açmasa da, Apple'ın Wisconsin-Madison Üniversitesine kaybettiği son davadan sonra yapılan her ihlal için yeni bir dava açılmaya devam ediliyor.

Apple Wisconsin-Madison Üniversitesine karşı kaybettiği son davada 234 milyon dolarlık devasa bir tazminat ödemişti. Caltech tarafından açılan davada gelirin %14'ü hedef alınsa da, Apple tarafından konuyla ilgili olarak herhangi bir açıklama yapılmadı.