iPhone ailesinin 10. yılına özel çıkan iPhone X, yenilenerek iPhone XS olarak karşımıza çıkıyor. işte bir önceki yıl ekran çentiği ve Face ID gibi özellikleriyle ön plana çıkan iPhone X‘in takipçisi olarak kabul edebileceğimiz iPhone XS özellikleri ve fiyatı! Bakalım Apple yeni telefonunda bizleri hangi yeniliklerle karşılıyor?




iPhone XS özellikleri
iPhone X, iPhone XS olarak güncellenirken, daha büyük ekranlı iPhone XS Max modeli de 12 Eylül‘de tanıtıldı. Bakalım yeni iPhone XS bize neler sunuyor?


Apple’ın Gather Round etkinliğinde tanıttığı iPhone XS, iPhone X ile benzer boyutlarda ve tasarıma sahip. Daha önceki S takısını alan modeller gibi, iPhone XS modeli de geliştirilmiş X olarak karşımıza çıkıyor.



5.8 inç büyüklüğünde 1125 x 2436 piksel çözünürlüğünde ve 458 ppi piksel yoğunluğundaki OLED ekranın kullanıldığı yeni model, ekran açısından önceki modele benzerlik gösteriyor. True Tone Display ve 3D Touch’ın unutulmadığı modelde ekran ayrıca 120 Hz olarak göze çarpıyor.


Gücünü Apple’ın A12 Bionic işlemcisinden alan olan yeni iPhone XS, 7nm işlemciye sahip ilk akıllı telefon ünvanını alıyor. Huawei’nin 7nm’lik Kirin 980 işlemcisini kullanacak olan Huawei Mate 20 ile bu alanda yarış içerisinde olduklarını sizlere hatırlatalım.


A12 işlemcisi, A11 işlemcisinden yüzde 20 oranında hız artışı ve yüzde 40 oranında daha az güç tüketimi sunuyor. A11 ile beraber gelen mimarisel yenilikler, A12 ile beraber 7nm üretim teknolojisiyle performans ve düşük güç tüketimi bir araya geliyor.


A12 Bionic işlemcisinin ise daha hızlı çekirdekler ve eş zamanlı kullanımda daha fazla verimlilik sunacak. Böylece çoklu çekirdek performansında yüzde 25-30 artış elde edilebilecek.

GPU performansı tarafında ise A11’e kıyasla yüzde 50 artış elde edilmiş. Bunun günlük hayata yansımasının ortalama yüzde 20 seviyesinde olması bekleniyor. Çünkü artık GPU performansını bellek bant genişlikleri limitlemeye başlayacak seviyeye geldi.

Evet, bilgisayarlar ve ekran kartları için dediğimiz bant genişlikleri artık mobil cihazlar için de önemli bir nokta haline geldi. Zira A12 saniyede 5 trilyon veriyi işleyebiliyor.

iPhone XS’in bellek kapasitesi etkinlik sırasında söylenmezken, cihazın 4 GB RAM ile geleceği sonradan ortaya çıktı. 64 / 256 ve 512 GB‘lık dahili hafıza seçenekleri sunuluyor.


iPhone XS fiyatı ve çıkış tarihi
Gelelim, en çok merak edilen konuya; iPhone XS fiyatı ne olacak? İşte bu sorunun cevabı da sonunda belli oldu. Daha önce ortaya çıkan dedikodularda fiyat indirimi olacağı ve telefonun 899 dolardan satışa sunulacağı söylenmiş olsa da, Apple yeni cihazını yine 999 dolardan satışa sunuyor. Ön siparişler 14 Eylül‘de başlayacakken, telefonun çıkış tarihi ise 21 Eylül olarak belirlenmiş durumda.


iPhone XS kamera özellikleri
Huawei ile 3 kameralı sistemleri gördüğümüz günümüzde Apple yeni modellerinde çift kamera ile devam etmeyi tercih etmiş.

12 Megapiksel çözünürlüğündeki çift kameralardan ilki geniş açı için kullanılırken diğeri ise telephoto olarak kullanılmış. Her iki kamerada da yer verilen OIS desteğine ek olarak 6 elementli bir lens kullanılmış.

Geniş açılı kamerada f/1.8 diyafram aralığına yer verilirken diğer kameranın diyafram aralığı ise f/2.4 olarak duyuruldu.

Ön tarafta ise büyük bir geliştirme göze çarpmıyor. Geçtiğimiz yıl Face ID için geliştirilen özel kamera sisteminde yer alan 7 Megapiksellik kameraya ek olarak IR kamera ve nokta projektörüne yer verilmiş.

Kamera tarafındaki en büyük yeniliklerden birisi ise Portre Modu‘nda gerçekleştirilmiş. Portre Modunda çektiğiniz bir resmi sonradan düzenlemeye çalıştığınızda diyafram aralığını f/1.4 ile f/16 arasında değiştirebiliyorsunuz.

Bu özelliğin ayrıca bir profesyonel fotoğraf makinesinde bile yapılamayacağı iddia ediliyor.

iPhone XS batarya tarafında ise iPhone X modeline kıyasla 30 dakika daha fazla kullanım ömrü sunuyor. Bu bataryanın kapasitesi açıklanmasa da sızan bilgilere göre iPhone XS’de 2716 mAh bataryaya yer veriliyor.

İlk defa çift SIM kart desteği ile gelen iPhone XS geliştirilmiş bir LTE desteğine sahip olan yeni model, Bluetooth 5.0 kullanıyor. IP68 ile suya ve toza karşı dayanıklılık sunabilen iPhone XS, çok daha dayanıklı bir cam kullanıyor.

Yepyeni bir Altın rengine kavuşan iPhone XS ayrıca stereo ses kaydı ve stereo ses çıkışı sunuyor.


iPhone XS teknik özellikleri
Ekran: 5,8 inç OLED ekran, Yüzde 82,9 ekran-kasa oranı, 1125 x 2436 piksel – 458 ppi

İşlemci: Apple A12 Bionic

Grafik Birimi: 4 çekirdekli Apple GPU

RAM: 4 GB RAM

Depolama: 64 / 256 / 512 GB

Ana Kamera: 12 Megapiksel f/1.8 ve 12 Megapiksel f/2.4, OIS, x2 optik yakınlaştırma

Ön Kamera: 7 Megapiksel f/2.2

Pil: Henüz belli değil

İşletim Sistemi: iOS 12

Bağlantı: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5, NFC

Boyut ve ağırlık: 143.6 x 70.9 x 7.7 mm – 177 gram