Samsung Galaxy Note 3 için yurt dışında Android 4.4 KitKat güncellemesinin dağıtımı başladı. Ancak bu güncellemeyi yükleyen bazı kullanıcılar üçüncü taraf aksesuarlarla çeşitli problemler yaşadıklarını rapor ediyor.

Geçmişte Samsung’un, cihazlarının Samsung’dan resmi tanımlama yongası almamış herhangi bir aksesuara bağlanmamasına yönelik çalışmalar yaptığı iddia edilmişti. Benzer şekilde Galaxy Gear da sadece en az Android 4.3 Jelly Bean sürümüyle çalışan belirli Samsung cihazlarıyla kullanılabiliyor.

Pocket-lint sitesi konuyla ilgili olarak Samsung ile temasa geçmiş ve üçüncü taraf aksesuarlarla ilgili bu sorundan haberdar oldukları, şu anda bu olayı araştırdıkları şeklinde bir cevap almış.

Cevapta geçen “sorun” kelimesi Pocket-lint tarafından bu durumun belli bir niyetle gerçekleşmediği şeklinde yorumlanıyor. Zaten bilerek yapılmış bir iş olsaydı, araştırılmasına da gerek olmazdı.

Ayrıca üçüncü taraf uygulamaların kullanışsız hâle gelmesi gibi bir durum söz konusu olur ki, bu da Samsung’un aksesuar üreticileriyle olan ilişkilerini yaralar, cihazlar etrafında kurulmuş ekosisteme zarar verir.

SamMobile sitesiyse, bir Spigen S-View kılıfının Note 3 ile düzgün çalışmamasını KitKat güncellemesiyle birlikte bir tür doğrulama sisteminin etkileştirildiği şeklinde yorumluyor. Belki de Samsung kimlik tanımlama yongasını üçüncü taraf üreticilere lisanslama yoluna gitmeyi planlıyordur. Bu şekilde bir hamle başlangıçta üreticilerden tepki görebilir, ancak uzun vadede Samsung’un yararına olabilir.

Türkiye’deki Exynos 5 Octa işlemcili Samsung Galaxy Note 3′ler için henüz Android 4.4 KitKat güncellemesi yayınlanmadı. Ayrıca her iki kaynak da sorunun sadece Snapdragon 800′lü cihazlarda mı, yoksa Samsung işlemcili versiyonlarda mı görüldüğü noktasında detay vermiyor.

Bu arada sorunun çözümü için geliştirici camiası bir “root” çözümü geliştirmiş. Onun da detaylarını aşağıdaki ilgili bağlantılarda bulabilirsiniz.