7 sonuçtan 1 ile 7 arası
Ağaç Şeklinde Aç5Beğeni
  • 2 gönderen AtknUludag
  • 1 gönderen ermel
  • 1 gönderen AtknUludag
  • 1 gönderen rohirrim

Konu: Çipli T.C. Kimlik Kartları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  1. #1
    AtknUludag - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Üyelik Tarihi : 20.12.12

    Cihaz : iPhone 6S

    Beğeni : 3666

    Mesajlar : 7.169

    Çipli T.C. Kimlik Kartları Hakkında Bilmeniz Gerekenler



    Dünya genelinde çok fazla ülkede uygulanmayan ancak bazı Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır dolaşımda olan elektronik kimlik kartlarının ülkemizdeki yansıması da Çipli T.C. Kimlik Kartları olarak ortaya çıktı ve uzun yıllardır bu konuda çalışmaların devam ettiği biliniyordu. Zaman zaman ortaya çıkan teknik ve bürokratik sorunlara rağmen sonunda çipli kimlik belgelerimize kavuşmanın zamanı geldi gibi görünüyor ancak tabii ki kullanıcıların kafasında bu kartlarda hangi bilgilerin olacağına, ne zaman dağıtılacağına ve ücretine dair pek çok soru işareti mevcut.

    Kartların bedelinin 18 lira olacağı konusunda herkes mutabık ve 10 yıllık bir ömrü olan bu çipli kartların eski hüviyetlerimizden daha uzun süre kullanılabileceği ortada. İçerisinde barındırdığı onlarca farklı bilgiyi 1 GB'lık bir depolama alanı sayesinde saklayacak olan kimlik kartlarımızın 10 sene sonra da 1 GB'ta kalıp kalmayacağına dair herhangi bir bilgi şimdilik mevcut değil.

    Eski nüfus cüzdanları 1976 yılından beri kullanılıyorlar ve neredeyse 40 senelik bir dönemin ardından elektronik kartlar bizlerle olacaklar. Şimdiye dek toplamda 10 milyon adet kartın basıldığı biliniyor ancak 2014 sona erene kadar sadece 2 milyonun vatandaşlara dağıtılması planlanıyor. Geçtiğimiz aylarda Bolu ilinde yeni kartların denemeleri yapıldı ve pilot bölgelerdeki vatandaşlar bu kartları kullanmaya başladılar bile.

    Kartların barındıracakları temel bilgileri listelemek gerekirse;
    - Vatandaşlara ait damar izi, avuç içi ve parmak izi bilgileri
    - Banka, sigorta, ehliyet, sağlık ve diğer resmi kimlik bilgileri
    - E-devlet girişi için gerekli bilgiler
    - E-imza bilgileri ile kolayca kimlik doğrulama
    - Kartın üzerinde yazılı olan klasik kimlik bilgileri ve biyometrik fotoğraf

    Önümüzdeki yıllarda kartta saklanması planlanan verilerin miktarının ve çeşidinin de artması planlanıyor fakat pek çok kişinin kafasında kişisel gizliliğin ne kadar korunabileceğine dair soru işaretleri de oluşmaya başladı. Özellikle fişlenme gibi durumlardan çekinen vatandaşların Çipli T.C. Kimlik Kartları'na karşı sorgulayıcı bir bakış açısı geliştirdikleri biliniyor.

    Dijital ve fiziksel güvenlik mekanizmaları barındıran yeni nüfus cüzdanlarımız, çalınma, gasp, kırılma veya kaybolma durumlarında iptal edilebilecekler ve böylece başkalarının kartları uygunsuz şekillerde kullanmalarının önüne geçilecek. Ayrıca kopyalanma gibi istenmeyen durumları engellemek için de gerekli güvenlik mekanizmaları çiplere dahil ediliyor.

    Muhtarlıklar ve mektuplar aracılığıyla vatandaşlar yeni kimlik kartlarına davet edilecekleri için şimdilik herhangi bir şey yapmamıza gerek yok gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemlerde konuyla ilgili gelişmeleri bu konu altında paylaşacağız.
    ermel ve cafcuf_1987 bunu beğendiler.
    Kişisel mesajla desteğimiz yoktur. Lütfen adminlere mesaj göndermeyiniz. Sorunuz varsa destek bölümlerine konu açınız.



  2. #2
    ermel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Üyelik Tarihi : 29.08.13

    Cihaz : iPhone 7 PLus

    Beğeni : 4614

    Mesajlar : 3.169

    Kullanımın zorunlu kılınmaması çok önemli bence..
    Fazlasıyla evhamlı ve şüpheci yapıya sahip kişiler, güvenlik veya kişisel bilgilerin başkalarının eline geçmesi endişesiyle yeni sisteme geçiş yapılması mecburiyetinde bile geçiş yapmayacaklardır diye düşünüyorum..
    aykut0202 bunu beğendi.


    Tek Aşk FENERBAHÇE









    iPhone 7S Plus 10.3.1
    MacBook OS X El Capitan

  3. #3
    AtknUludag - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Üyelik Tarihi : 20.12.12

    Cihaz : iPhone 6S

    Beğeni : 3666

    Mesajlar : 7.169

    Alıntı ermel Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Kullanımın zorunlu kılınmaması çok önemli bence..
    Fazlasıyla evhamlı ve şüpheci yapıya sahip kişiler, güvenlik veya kişisel bilgilerin başkalarının eline geçmesi endişesiyle yeni sisteme geçiş yapılması mecburiyetinde bile geçiş yapmayacaklardır diye düşünüyorum..
    Eğer böyle birşey yapılıyorsa programlamasını da ona göre iyi yapacaklar ki kırılamasın. Kendi şifreleme algoritmamızı yapmamız gerek. Mesela E-Devlet baya güvenli bir sistem. e-devlet gibi güvenli olacaksa düşünmeden geçerim hemen
    ermel bunu beğendi.
    Kişisel mesajla desteğimiz yoktur. Lütfen adminlere mesaj göndermeyiniz. Sorunuz varsa destek bölümlerine konu açınız.


  4. #4
    rohirrim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Üyelik Tarihi : 24.07.13

    Cihaz : iPhone 5S/FU

    Beğeni : 114

    Mesajlar : 211

    açıkcası bıktım bu haberlerden... ya geldi deyin daya demeyin... ha geldi ha gelecek ne laaa buu... çocuğun doğumunu bekler gibi ısıtıp ısıtıp aynı haberi koyuyorlar...
    aykut0202 bunu beğendi.

  5. #5


    Üyelik Tarihi : 05.04.14

    Cihaz : iPhone 5/FU

    Beğeni : 4

    Mesajlar : 6

    Post

    Gerekli tüm bilgileri barındıracak derken tam olarak kasıt nedir ? Her sene üniversiteden SGK ya kağıt götürmem gerekmeyecek mi yada ehliyetimi ayrı kimliğimi ayrı taşımaya son mu verecek. Şahsen Ben güvenmiyorum bu sisteme hepimizi internetten yeteri kadar takip ediyorlar zaten bir de buradan takibe hiç gerek yok.Ayrıca zaten ellerinde yeterince bilgi var ehliyet ve pasaport alırken her bir parmağımın kaydını aldılar. Kalkıpta bu kadar zahmete tekrar girmem haa hapis yatarsın tehdidinde bulunacaklarsa üzgünüm önce beni bulmaları gerekecek ikamet adresimle yaşadığım yer arasında 400 km var.Ne kredi kartı kullanıyorum ne de başka bir şey kullandığım hat bile başkasının üzerine.. İnternet'ten izleyip bulurlarsa gizlilik ihlali diye hepsini dava ederim olur biter.Doğudaki 80 yaşındaki Mehmet amcam bu kartı alana kadar bende almayacağım hadi bakalım.

  6. #6
    Akinbartu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Üyelik Tarihi : 09.04.14

    Cihaz : iPhone 5/FU

    Beğeni : 51

    Mesajlar : 434

    Güzel paylaşım teşekkürler
    Using Tapatalk

  7. #7


    Üyelik Tarihi : 27.09.14

    Cihaz : iPhone 4S/FU

    Beğeni : 1

    Mesajlar : 2

    Ne kadar gereksiz şey varsa hemen vatandaşa dayatılıyor. Madem sen T.C. olarak bu sisteme geçmek istiyorsun, ödersin bütçenden geçersin bu sisteme. Vatandaşa ödetmezsin senin zorunlu kıldığın şeyi. Maksat rant elde etmek olduğundan bi kaç yılda bir götlerinden element uyduracaklar. Bakınız; Pasolig denen zımbırtıya. Neymiş kötü kişileri yakalayacaklarmış. Bu iş için T.C. Nüfus Cüzdanı yeterli değilde neden pasolig kötü kişileri tespit etmek için yeterli? Rant, rant ve yine rant. Birilerinin cebine bu sayede paracıklar girecekde o yüzden Pasolig. ****** ve yandaş medyada sürekli pof pofladı Pasoligi. Madem T.C. Nüfus Cüzdanım bi işe yaramıyor neden çipli bipli bi kartı almak zorundayım ki?

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  
Yasal Bildirim
Sitemizde paylaşım yapan tüm üyeler T.C.K 20.'ci Madde ve 5651 Sayılı Kanun'un 4.'cü maddesinin (2).'ci fıkrasına göre kendi konularından kendileri sorumludur. AppleYardim.Org hakkında yapılacak olan hukuksal ve diğer şikayetleri iletişim bölümünden yönetimle iletişime geçilmesi halinde AppleYardim.Org yönetimi olarak tarafımızdan gereken işlemler yapılacak ve sizlere geri dönüş yapılacaktır.
Sitemizle ilgili merak ettikleriniz ve iletişim için buradan bize mail gönderebilirsiniz.
Bizi Takip Edin