İsim:  apple_tv_4_icon_400x400.png
Görüntüleme: 456
Büyüklük:  61.3 KB (Kilobyte)

Apple’ın televizyonun geleceği olarak lanse ettiği yeni Apple TV, yenilenmiş tasarımı, uygulama mağazası, kişisel asistan servisi Siri ve touchpad destekli yeni uzaktan kumandasıyla fark yaratıyor. 32 ve 64 GB’lık hafıza seçenekleriyle birlikte gelen yeni Apple TV’yi tüm detaylarıyla masaya yatırdık.

İlk olarak iPhone 6s etkinliğinde karşımıza çıkan dördüncü nesil Apple TV nihayet kısa bir süre önce tüm dünya ile aynı anda Türkiye’de de satışa sunuldu. Satışa çıkar çıkmaz temin ettiğimiz yeni Apple TV, güçlü performansı ve gelişmiş özellikleriyle selefinden ayrlıyor.

2007 yılında piyasaya sürülen ve bu zamana kadar Apple için bir hobi projesi olarak görülen Apple TV, 20 milyonluk satış rakamına ulaşmasının ardından bir hobi cihazı olmaktan çıkmış ve çok daha iddialı bir ürün haline gelmiş. tvOS olarak adlandırılan işletim sistemi sayesinde uygulamalar veya oyunlar yükleyebileceğiniz yeni Apple TV’nin sunduğu avantajlardan önce tasarımından bahsedelim.

TASARIM ve KURULUM

-apple-tv-12jpg

2012 yılında satışa sunulan üçüncü nesil Apple TV ile benzer bir tasarım çizgisine sahip olan yeni Apple TV, eski modele kıyasla çok daha kalın ve daha ağır bir gövdeyle birlikte geliyor. 35 mm yüksekliğiyle yerden yüksekliği 23 mm olan eski Apple TV’den daha kalın olan yeni Apple TV, 425 gram ağırlığında. Bir önceki modelin 272 gram olduğunu araya not düşelim. Genişlik ve derinlik değerinin korunduğu yeni Apple TV’nin arka kısmında bağlantılar yer alıyor. Güç kaynağı, HDMI, USB-C ve Ethernet cihazın bağlantı noktaları arasında bulunuyor. Bir önceki nesilde yer alan optik ses çıkışının yeni modelde bulunmaması açıkcası üzücü bir durum. Yeni Apple TV’yi selefinden ayıran bir diğer fark ise bünyesinde barındırdığı Wi-Fi 802.11ac bağlantı. 802.11ac bağlantı desteği sayesinde yeni Apple TV, 802.11n standardından üç kat daha hızlı veri hızı sunuyor. Apple TV bu bağlantı yardımıyla neredeyse Ethernet bağlantısına yakın bir performans sergiliyor.

Apple TV’nin kurulum işlemi oldukça hızlı ve basit bir şekilde yapılıyor. Apple TV’yi ilk etapta HDMI üzerinden televizyona bağlamanız gerekiyor. Daha sonrasında iPhone’nunuzun Bluetooth’unu açıp Apple TV’ye yaklaştırdığınızda kurulum işlemi hızlı bir şekilde tamamlanıyor. Apple TV, iPhone’la kurulum işlemi haricinde manuel olarak da kurulabiliyor. Bu kurulumun seçilmesi durumunda Apple ID ve şifrenin girilmesi gerekiyor. Bu bilgilerin girilmesinin ardından Apple TV kullanıma hazır hale geliyor. Arayüzüne bakıldığında bir önceki nesille büyük bir benzerliğe sahip olan yeni arayüz çok daha modern ve sade bir görünüme kavuşmuş. Uygulamaların, film ve müzik kapaklarının daha ön plana çıktığı yeni arayüz ve uzaktan kumandaki trackpad televizyon ekranına dokunuyormuş hissini iyi bir şekilde sağlamış. Paralaks olarak adlandırılan derinlik algısı da kullanıcı deneyimini farklı bir boyuta taşımış.

YENİLENEN SIRI DESTEKLİ KUMANDA

-apple-tv-323jpg

Apple TV’nin alametifarikalarından biri de yenilenen uzaktan kumandası. Yeni Apple TV’deki en çok gözümüze çarpan donanım değişikliği olarak karşımıza çıkan uzaktan kumanda, bir önceki nesille hemen hemen aynı boyut ölçüsüne sahip. Camdan üretilmiş trackpad’i bünyesinde barındıran kumandanın üst kısmında ana ekran, menü, oynatma, ses açma-kapama ve Siri tuşları bulunuyor. Kumandadaki trackpad ise gezinme işleminin kolay bir şekilde yapılmasına yardımcı oluyor. İvmeölçer, jiroskop ve sesle kontrol için çift mikrofonun yer aldığu kumanda kutu içeriğinden çıkan Lightning kablosuyla şarj oluyor. Apple’ın belirttiğine göre uzaktan kumandanın pili tam şarj edildiğinde üç aya varan bir kullanım imkanı sunuyor. Kumandanın şarjının bitip bitmediği Ayarlar- Uzaktan Kumanda ve Cihazlar-Bluetooth kategorisi altından öğrenilebiliyor.

-remote-33jpg

Kumanda, Apple TV haricinde televizyonu veya A/V alıcıyı da kontrol etmeye yardımcı oluyor. Yazının başında da belirttiğimiz gibi kumandanın farklılaşmasını sağlayan en önemli özellik Siri. iOS ve Apple Watch cihazlarında kullanılabilen Siri, artık yeni Apple TV’de de kullanılabiliyor. Şu an için yalnızca 8 ülkede çalışan Siri, henüz Türkçe dil desteğine sahip değil. Siri, Ayarlar-Genel sekmesi altında şu anda yer alsa da aktif bir şekilde kullanılamıyor. Amerika iTunes hesabıyla giriş yapıp ve dil desteğini İngilizce seçtiğimizde Siri’nin yeteneklerini deneme fırsatı bulduk. iPhone’daki sesli komutların benzerlerini Apple TV’de kullanmak kumandadaki Siri tuşuna uzun basıldıktan sonra mümkün hale geliyor. Örneğin Siri’ye “Bana Tom Cruise filmlerini göster” sorusuna yönelttiğinizde ünlü oyuncunun tüm filmleri hızlı bir şekilde sıralanıyor. iTunes, Netflix ve Hulu servislerinde yapılan aramaları tarayan Siri, tüm sonuçları tek bir yerde gösterebiliyor. Pek tabii Netflix ve Hulu gibi servislerin Türkiye’de çalışmadığını belirtmekte yarar var.

Siri bunun yanında filmde anlaşılmayan bir noktada da yardımcı oluyor. Siri‘ye komut vererek filmin birkaç saniye öncesine dönebiliyorsunuz. Siri’nin yetenekleri ise bunlarla sınırlı değil. Film hakkında bilgi alma, uygulama açabilme, hava durumu ve maç sonuçları bilgisini öğrenme Siri’nin diğer yetenekleri arasında. Siri tuşunun şu an için Türkiye’de arama tuşu olarak çalıştığını söyleyelim. Siri Türkçe dil seçeneğine sahip olmadığı için aramalar sanal klavye üzerinden gerçekleşiyor. iOS ve Apple Watch’ta yer alan Remote uygulaması da ne yazik ki yeni Apple TV ile uyumlı değil. Bluetooth destekli klavyelerin de set üstü kutuyla uyumlu olmaması Apple TV’nin kontrol işlemini zorlaştırıyor. Siri ve dikte özelliğinin eklenmesiyle bu sorunun çözüme kavuşacağını düşünüyoruz. Bu arada unutmadan söyleyelim. Apple TV’nin kutu içeriğinden HDMI kablo çıkmıyor. Apple imzalı HDMI kablosu satın almak isterseniz 69 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

iOS UYGULAMALARI TELEVİZYONLARA GELİYOR

-apple-tv-331jpg

Apple TV’yi üçüncü nesilden ayrılmasını sağlayan en önemli fark App Store. App Store desteği sayesinde özel olarak geliştirilen uygulamaları ve oyunları Apple TV’ye indirmek mümkün. Oyunlar Apple TV ile birlikte gelen uzaktan kumandadaki trackpad/tuşlar veya hareketle kontrol edilebiliyor.

Oyunlar uzaktan kumanda haricinde Apple TV ile uyumlu SteelSeries Nimbus oyun kumandasıyla da kontrol edilebiliyor. Asphalt 8, Crossy Road, Jetpack Joyride, Rayman Adventures ve Duet olmak üzere iOS platformunun bir çok popüler oyunu Apple TV’deki App Store’da yer alıyor. Apple TV, denediğimiz oyunlarda grafik performansı açısından bizi tatmin etmeyi başarsa da yine de profesyonel oyunculara hitap etmediğinin altını çizmekte yarar var. Daha çok mobil platformdaki genel oyuncu kitlesini hedef alan yeni Apple TV’nin şu an için PlayStation ve Xbox platformlarından oldukça uzak bir performans sergilediğini belirtmemiz gerekiyor. Apple TV, daha çok mobil platformdaki ve Wii tarzındaki oyunları benimseyen kitleye hitap ediyor.

-appletvjpg

Apple TV’de yazının da başında söylediğimiz gibi uygulamaların yüklenebilmesi için 32 GB ve 64 GB olmak üzere iki farklı depolama alanı bulunuyor. Biz Apple TV’yi satın alırken açıkcası 32 GB mı alalım yoksa 64 GB mı alalım diye çok düşündük. Bunun da nedenini kısaca bahsedelim. Apple şu an için App Store’daki uygulamaların boyutlarını 200 MB’la sınırlandırmış durumda. App Store’daki bir oyunun hızlı indirilmesi için Apple oyunun belli bölümlerini indirmeye imkan sağlıyor. Oyunun kalan kısmı Apple Store’daki serverlerda hazır olarak bekletiliyor. Örneğin bir kullanıcı oyunun üçüncü seviyesini bitirdiğinde App Store altı yeni bölümü indiriyor ve birinci seviyeyi siliyor. Yedinci seviye indirildiğinde ikinci seviye silinmiş oluyor. Kısacası yeni içerik geldiğinde eski içerik siliniyor. Bu sebeple 32 GB’lık hafızanın bir çok kullanıcı için yeterli olduğunu belirtelim. Eğer çok sayıda oyun ve uygulamayı Apple TV’ye yüklemeyi planlıyorsanız 64 GB’lık seçeneğinin sizin için çok daha uygun görünüyor. Bu arada gelecekte Apple’ın yüksek grafiklere sahip oyunların oynanabilmesi için 200 MB’lık sınırını kaldırma olasılığının da olduğunu belirtelim.

-airbnb-03jpg

Oyunlar haricinde Airbnb, Zova, Gilt, Speedtest ve TripAdvisor ise da gözümüze çarpan diğer uygulamalar arasında. Ya Tutarsa isimli interaktif çocuk kitabı ve NTV Spor’un uygulaması şu anda App Store’da yer alan Türkçe uygulamalar arasında bulunuyor. İlerleyen aylarda bu uygulamalara yeni Türkçe uygulamalarının ekleneceğini şimdiden söylemek mümkün.

-interface-03jpg

tVOS’un dikkat çeken yeniliklerinden biri de sinematik ekran korucuyuları. Her biri 600 MB boyutundaki ekran koruyucuları ünlü şehirlerin ve simge yapılarının havadan çekilmiş görüntülerini içeriyor. Televizyon belirli bir süre aktif olarak kullanılmadığında ekran dinlenme moduna geçip bu görüntüleri kullanıcılara sunuyor.

-apple-tv-998jpg

iCloud’daki fotoğraflara da ulaşmanıza imkan sağlayan Apple TV’de daha önce satın almış olduğunuz müzikleri de müzik uygulaması üzerinden sunuyor. Apple Music’in Türkiye’ye gelmesiyle birlikte istediğiniz parçaları Apple TV’den dinlemek de kısa bir süre sonra mümkün olacak. Sonuca gelecek olursak yeni Apple TV hem Apple TV için hem de kullanıcılar için ileriye yönelik önemli bir gelişme olsa da bunun devrimsel bir ürün olmadığını belirtmekte yarar var.

DETAYLAR

-apple-tv-44jpg

Ekranda kolayca gezinmek ve içeriklere göze atmak dokunmatik yüzey yardımıyla oldukça kolay.


-interface-602jpg

En sık kullanılan uygulamaları, hızlı erişim için Ana Ekran’da en üst sıraya taşımak mümkün.


-apple-tv1jpg

Apple TV'nin arkasında toplamda 4 bağlantı noktası bulunuyor.


Resmi gerçek boyutunda görmek için tıklayın.

Resmin ismi:  interface-03.jpg
Görüntüleme: 524
Büyüklüğü:  131.2 KB (Kilobyte)
ID:	13971

Yeni Apple TV, ünlü şehirlerin ve simge yapıların havadan çekilmiş görüntülerini sunuyor.


-apple-tv-1222jpg

Apple TV’de iCloud’da depolanan fotoğraflara hızlı bir şekilde erişiliyor.


-apple-tv-59jpg

iOS cihazlardaki içerikleri AirPlay sayesinde televizyona kablosuz gönderilebiliyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER VE FİYATLANDIRMA

İşletim Sistemi
• tvOS

İşlemci
• 64 bit mimariye sahip A8 çift çekirdekli işlemci

Kapasite
• 32 GB / 64 GB

Bağlantılar
• HDMI 1.4, MIMO özellikli 802.11ac Wi-Fi, 10/100BASE‑T Ethernet, Bluetooth 4.0, Kızılötesi alıcısı, USB-C, yerleşik güç kaynağı

Apple TV Remote
• Bluetooth 4.0, kızılötesi vericisi, şarj için Lightning

Video biçimleri
• 1080p çözünürlüğe kadar H.264 video, 60 kare/saniye, Yüksek veya Ana Profil düzeyi 4.2 veya daha düşük
Ses Biçimleri
• HE‑AAC (V1), AAC (16 – 320 Kbps), korumalı AAC (iTunes Store’dan), MP3 (16 – 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (2, 3 ve 4 biçimleri), Apple Lossless, AIFF ve WAV; Dolby Digital 5.1 ve Dolby Digital Plus 7.1
Fotoğraf Biçimleri
• JPEG, GIF, TIFF

Boyutlar
• 35 x 98 x 98 mm
• 425 gram

Fiyat
Apple TV 32 GB: 629 TL
Apple TV 64 GB: 829 TL

Artı/Eksi
+ Siri destekli kumanda, App Store desteği
- iOS uygulamasıyla ve Bluetooth klavyelerle uyumlu değil, 4K desteği yok

Kaynak: LOG / Emir BOSTANOĞLU